SAGELVAS VENNER           Nr. 3    2021 - årgang 20


Ryddedugnad i Mølleparken 25. september 2021 kl. 09.00

Vi vil avholde en etterlengtet ryddedugnad i Mølleparken lørdag 25. sep. kl. 09.00. Hele området holder på å gro igjen så fjerning av vegetasjon blir hovedoppgaven. Ta med sag, øks, grensaks og nistepakke. Stubbekaffe serveres.

Strømmenkvelden 25. oktober kl. 19.00 i Biblioteket på Strømmen

Det blir Strømmenkveld i år også hvor hovedinnslaget blir «Postkort fra Strømmen» med Rune Schau. Det er foreløpig litt usikkert om det blir begrensning i antall publikummere slik det var i fjor.

Henting av panel til G3-vogna

Onsdag 19. mai drog vi til Aurskog-Høland for å hent panelet til G3-vogna. Dette var spesialbestilt hos Trætteberg Trelast AS for å få det mest mulig likt det som ble brukt på vogna i 1922. Panelet var produsert i 6 meters lengder av førsteklasses furu fra Setskog. For å få det med på hengeren ble vi nødt til å kappe det i to.

 

 

  

Besøk fra Lillestrøm kommune

I løpet av sommeren har vi hatt tre ulike besøk av politikere og administrasjon i kommunen. Først ute var ordfører Jørgen Vik den 26. mai, Turen startet ved bysten av Ihlen i stasjonsparken. Ved tomta til sidebane fikk ordføreren en grundig innføring i prosjekt Strømmen sidebane. I Mølleparken var mannskaper på plass for å demonstrere saga og kverna. Turen ble avsluttet i Kølabonn hvor restaureringen av G3 og T4-vognene foregår.

 

Tirsdag 22. juni hadde vi nok et vellykket besøk. Lene Mürer (direktør for kultur, miljø og samfunn) med fem kollegaer fra Lillestrøm kommune ble geleidet gjennom den samme løypa som ordføreren tidligere hadde vært med på. 

31. august var det et kort besøk i Mølleparken fra Forum for kultur-minnevern med leder Turid Pettersen. I tillegg var representanter både fra Hovedutvalg for kultur og fra administrasjonen i kommunen med, til sammen 15 personer.

Dugnader på T4-vogna

Restaureringsarbeidet med T4-vogna er nå 99% ferdig. I løpet av våren fikk vi lagt på nytt tregulv og grunnet og malt tømmerstakene. Forut for dette hadde Egil Johnsbråten og Trygve Fledsberg gjort en formidabel jobb med å rette ut og sveise stakene. Utgangspunktet var staker som var både bøyde og frostsprengte. Takk for godt utført arbeid!

Fugler i G3-vogna

Rett før vi skulle begynne på dugnads-arbeidet med G3-vogna i vår oppdaget vi at noen hadde flyttet inn i et hulrom i veggen. Det var herr og fru Linerle som hadde stiftet bo der. Noen dager senere oppdaget vi at et rødstrupepar hadde gjort det samme noen meter unna. Dette gjorde at alt arbeid ble stanset og stilt i bero til ungene var ute av reiret. Og da fuglene var fløyet oppdaget vi jammen et tredje reir i vogna. Da var det bare å vente på denne familien også.

Nittedalgruppe på besøk

I Nittedal er det en gruppe som arbeider med å få etablert en oppgangssag i et område ved Ørfiskebekken i det gamle Kruttverkområdet på Rotnes i Nittedal. Onsdag 9. juni kom ti av dem for å få en innføring i hvordan vi fikk i stand vår sag i 2009. Gruppen har medlemmer fra Nittedal Historielag og andre lokale foreninger.

Også Sagelvas Venner stilte mannsterkt, og gjestene fikk en bred orientering både om saga og kverna. Etter demonstrasjonen av saga ble det stilt en rekke kvalifiserte spørsmål, og det ble alt i alt en trivelig og givende sommerkveld i Mølleparken.

Tagging på muren ved sidebanetomta

Helt i slutten av juli var det noen som hadde funnet glede i å tagge ned den nye granittmuren som er satt opp på sidebanetomta. Heldigvis har vi tilgang på høytrykkspyler med kokende vann og sand, så det var en forholdsvis enkel sak å fjerne malingen, men det tar tross alt mye tid og burde vært unødvendig. Saken er politianmeldt gjennom kommunen som eier tomta.

Sponsing av partytelt av Strømmen sparebank

Strømmen sparebank har sagt seg villig til å sponse oss med to store partytelt (4 x 8 meter) som bestilles hos O. B. Wiik. Teltene blir levert om ikke lenge med logoer både til banken og Sagelvas venner. Disse teltene kommer vi til å benytte ved ulike arrangementer i Mølleparken og langs elva.

Sponsing av takpapp til G3-vogna

I forbindelse med restaureringen av G3-vogna er det nødvendig å skifte pappen på taket. I den forbindelsen har vi vært så heldige å bli sponset med 4 ruller selvbyggerpapp av Katepal AS og Nortek AS. Takk for kjærkomment bidrag.

Status G3-vogna

I det dette nummeret går i trykken er status som følger: Understellet er sandblåst, grunnet og lakkert sort. All gammel panel er revet av og ny er kappet til og grunnet. Dørene er hektet av og malt. En del råteskader er utbedret og det gamle takbelegget er fjernet. Det som gjenstår nå er å male baksiden av panelet (blir synlig fra innsiden) og første strøket med NSB-rød på yttersiden før det spikres/skrus på vogna. Videre må vi legge på takpappen og male et siste strøk med rødmaling. Helt til slutt kommer litereringen dvs. å påføre tekst her og der på vogna.

Status viadukt

Vi har så smått kommet i gang med arbeidet på sidebanetomta. De første boltene som skal holde beina til viadukten er satt på plass i fundamentet og mesteparten av tømmeret vil bli flyttet fra Kølabånn om ikke så lenge. Det er Jon Arild Huseby som stiller med traktor og tilhenger for å hjelpe oss med dette.

Levering av Saugdøla.

For å spare porto har vi alltid hatt frivillige medlemmer som leverer bladet og giro for medlemskontingent rett i postkassa di. Veldig mange har etter hvert fått postkassen innenfor låst dør slik at budene sliter med å få levert. La oss få vite din e-postadresse, send den til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., så sender vi deg Saugdøla elektronisk - raskere og billigere for alle parter.

 

 

Saugdøla redaksjon: Ragnar Halgunset

E-postDenne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Send oss en epost hvis du ønsker Saugdøla elektronisk.

 

 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode