SAGELVAS VENNER           Nr. 4    2020 - årgang 19


Året som ble annerledes

Året 2020 var bare så vidt kommet i gang da pandemien ble kastet over oss. Dermed har det meste blitt kastet om på – ingen arrangementer ved Sagelva, ingen DKS-besøk og svært begrenset aktivitet i Mølleparken, selv om det er tatt godt vare på de helt nødvendige gjøremålene. Det aller meste av festlighetene rundt 500-årsjubileet måtte dessverre også kuttes.

Strømmenkvelden 2020

Også i 2020 ble Strømmenkvelden gjennomført siste mandag i oktober – den 15. kvelden i uavbrutt rekkefølge siden starten i 2006. Det var lenge stor usikkerhet, for smitteverntiltakene ble stadig strammere inn mot møtetidspunktet. Men med god innsats fra biblioteket var alt klappet og klart til mandag 26. oktober. Max 50 deltakere, alle behørig forhåndsregistrert, navnsatte enkeltstoler utplassert i god avstand, håndsprit, enkelte også med munnbind.

Få dager før kvelden fikk vi dessverre den leie beskjeden at Svein Arnesen måtte melde sykdomsforfall. Han hadde deltatt i alle forberedelser, og vi vet han hadde sett fram til å bidra til å dra arrangementet i land – ikke minst fordi Sagelvas 500-års jubileum skulle stå i sentrum.

Sagjubileet er en begivenhet som kunne fortjene festligheter av en helt annen sort enn det som årets restriksjoner ga åpning for. Likevel, midt oppe i restriksjonene har det vært mulig å fullføre det bokprosjektet som vassdraget virkelig fortjener, og ved 500-årsmerket var tiden inne for å presentere det i full bredde.

 

I Sveins fravær ble det Steinar Bunæs som presenterte boka og ellers ledet gjennomføringen. 

 

Hans-Olaf Lier og Pål Lilleby fra Strømmen Vel tok hånd om Strømlingenseremonien. Statuetten tilfalt i år Rita Kamhaug, en meget velfortjent tildeling. Hun har nedlagt en stor innsats for Velferden i Strømmen og har også rukket å være styremedlem i Sagelvas Venner i en årrekke. Vi stiller oss i gratulantenes rekker!

 

 

 

Tom Bengtson sto for det kunstneriske innslaget. Han skapte fin stemning med sine fine viser fra sagmiljøet.

 

Jubileumsboka er å få kjøpt hos Strømmen Sparebank, Strømmen bibliotek, Mia, Hennes Fritid, Huseby gård og Ark Bokhandel Strømmen, Lillestrøm og Skedsmo senter. Boka koster 300 kr. og er en fin gave til å legge under juletreet.

 

Strømmen sidebane

Siden forrige utgave av Saugdøla har det skjedd mye. Vi har mottatt byggetillatelsen fra kommunen, så nå er det klart for å starte arbeidene med fundamenteringen for viadukten. Entreprenøren, Anleggsgartner Lyng, Høntorp og Svendby AS er klar til å starte opp arbeidene i uke 48. De vil holde på så lenge værforholdene tillater anleggsvirksomhet.

I Kølabånn har det vært stor aktivitet etter at skinner og vogner kom dit. Bjørn Gunnar fikk ordnet med strøm slik at vi fikk arbeidslys til å drive på utover kveldene. Det ble også satt opp telt over T4-vogna. Etter at T4-vogna ble spylt og sandblåst har det vært arrangert mange dugnadsøkter for grunning og maling. Den første kvelden kom det 15 kvinner og menn klare for innsats. Vogna er stor, så det var ingen problemer med å holde koronaavstander mellom alle deltagerne.

Tore Per er dugnadsleder og sørget for at alle fikk maling og kost/rulle og innsatsen var stor. Til tross for godt arbeidslys ble det nødvendig å ta litt etterarbeid i dagslys for å male over "helligdagene".

 

Da snøværet kom 20.10. klappet uheldigvis teltet sammen, men malingen av vogna var kommet så langt at resterende arbeider kunne vente til våren. Men været i november ble "malevennlig" igjen og resten av male-jobben ble gjennomført. T4 er nå ferdig malt.

For å gjøre klart for oppussingen av G3-vogna har vi flyttet den til oppussingssporet, men først måtte vi flytte T4-vogna. Ved en tilfeldighet fikk vi tak i noen skinnebiter, datert 1913, slik at vi fikk forlenget sporet mot Rettenveien. Vognene er tunge, men ved hjelp av firskåren talje og jekketalje ble oppgaven løst.

Det har til sammen vært 16 kvinner og menn til stede på dugnadene og resultatet er en vogn som ser ut som den kommer rett fra fabrikken. For malejobben er det nedlagt 314 dugnadstimer.

Vi har også mottatt alle materialene til viadukten, og disse er nå lagret i Kølabånn. 

 Skalamodell 1:10

Ragnar har laget en modell som viser 1/3 av hele viadukten (delen nærmest elva). Den vil vi benytte til planleggingen av hvordan vi skal gå frem under byggingen av viadukten.

 

Årsmøte og driftsmøte 2021
På grunn av Corona-situasjonen vet vi ennå ikke om det lar seg gjøre å gjennomføre disse møtene på tradisjonell måte. Driftsmøtet kan det hende vi dropper til neste år, mens årsmøtet med valg av nytt styre må vi få avviklet på en eller annen måte. Vi kommer tilbake med når og hvordan i neste utgave av Saugdøla.

Styret i Sagelva Venner ønsker alle våre medlemmer, sympatisører og støttespillere en god jule- og nyttårshelg.
Velkommen til ny innsats i 2021.

 

Saugdøla redaksjon: Steinar Bunæs, Ulf Engebraaten, Ragnar Halgunset

E-postDenne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 918 41 819

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Send oss en epost hvis du ønsker Saugdøla elektronisk.


 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode