SAGELVAS VENNER           Nr.  3   2018 - årgang 17


Vannføringen i Sagelva 2018

Som alle kjenner til har det regnet lite i sommer. Dette har fått konsekvenser for vannføringen i Sagelva og medført problemer med å kjøre sag og kvern. Normal vannføring på årsbasis er ca. 2,2 m3/s med store variasjoner gjennom året. Vår og høst har normalt vært de mest vannrike periodene med snøsmelting og høstregn.

Bildet nedenfor viser gjennomsnittlig vannføring i m3/s per måned for 2017 (blå søyler) og så langt i 2018 (røde søyler) som vi har data for (25.09.2018). De mest påfallende trekkene er april 2018 med 5,8 m3/s og juni-august med ca. 0,4 m3/s. Stor vannføring i april skyldes snøsmeltingen. I sommerperioden har vi på Østlandet hatt den tørreste perioden siden 1947, noe måledataene i Sagelva også viser.

På nettsidene til Sagelvas Venner kan man se vanndata fortløpende oppdatert for siste uke – vannstand, vannføring og vanntemperatur målt nær Mølleparken.

 

Strømmenkvelden

For 13. gang på rad arrangeres Strømmenkvelden i biblioteket på Strømmen mandag 29. oktober kl 1900. Årets tema er «Stalsberg gård – historien og betydningen for utviklingen av lokalområdet gjennom mange hundre år». Det vil også bli utdeling av statuetten «Årets strømling» samt musikalsk innslag. Arrangementer er et samarbeid mellom Sagelvas Venner, Strømmen Vel og Skedsmo bibliotek.

 

DKS – Den kulturelle skolesekken

Omkring 700 elever fra 8. trinn i ungdomsskolene i Skedsmo var med på DKS-opplegget i slutten av mai. Årets opplegg var delt på to steder: Mølleparken og rådhusparken i Lillestrøm. I Mølleparken var det informasjon og demonstrasjon av sag og kvern i tillegg til industriarbeidsplassen hvor MiA (Museene i Akershus) viste hvordan man arbeidet på Strømmens Værksted i 1950-årene. I Lillestrøm var det Lurkahuset og dampmaskinen (1899) fra Lillestrøm Dampsag & Høvleri som ble vist. Den store utfordringen for Sagelvas Venner i Mølleparken var om det var tilstrekkelig med vann i elva. Se omtale av årets vannsituasjon i eget avsnitt.

 

 

Sagelvafestivalen

Festivalen ble gjennomført fredag 24. august. Opplegget var tradisjonelt med demonstrasjon av oppgangssaga og kverna, salg av vafler, pølser, kaffe og vassgraut, smaksprøver på flatbrød, visning av husflidsprodukter og informasjon om lokalhistorie.  Nytt av året var lokale representanter fra Norsk botanisk forening som informerte om planter langs Sagelva. I tillegg var det musikk, sang, speidergruppe med elveoversetting, og smed som lot barn få prøve å lage små sverd av dobbelhodet forskalingsspiker.
Klokka 20:02 kom regnværet som satte et kraftig punktum for kvelden, men da hadde folk allerede begynt å trekke hjemover.
Alt i alt er vi meget godt fornøyd med årets Sagelvafestival i Mølleparken. Velkommen tilbake neste år.

 

Tømmerruta

Nytt av året var Tømmerruta – et arrangement der Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR) tok initiativ for å skape publisitet om Romerike. Tanken var å få folk til å besøke de viktige stedene hvor tømmervirksomheten på Romerike fant sted for noen hundre år siden. Vi nevner Sagelva med Mølleparken, Lillestrøm med Dampsaga og Lurkahuset, Fetsund lenser og Bingen lenser som de mest sentrale.
Dessverre sviktet informasjonen i forkant av arrangementet slik at oppslutningen ble beskjeden, i alle fall i Mølleparken hvor vi hadde åpent med visning av sag og kvern som de fleste søndager i sommer.

 

Olavsrosa til Slora Mølle

Fredag 14. september ble Olavsrosa tildelt Blaker og Sørum Historielag og Slora Mølles Venner for arbeidet med å restaurere Slora Mølle. Olavsrosa er Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke og uttrykker levende kulturarv under mottoet ”Vern gjennom bruk”. Slora Mølle ble oppført i 1908. For mer informasjon se HER

Annonse

Ledige stillinger

Hos Sagelvas Venner er det mange oppgaver som ønskes løst. Foreningen har relativt få aktive medlemmer og ønsker at flere mennesker deltar i arbeidet.

Vi trenger nevenyttige personer av alle kategorier, folk til å kjøre sag og kvern, folk som kan steke vafler og koke kaffe, og folk som kan formidle lokalhistorie.

Henvend deg gjerne til noen av oss du kjenner i foreningen eller bruk kontakten nederst på denne siden.

 

 

Strømmen sidebane

Arbeidet med realisering av sidebanen går jevnt fremover. Vi har skinnemateriell og er i ferd med å få på plass avtale om lån av tidsriktig togmateriell. Både NVE og Fylkesmannens miljøavdeling har klarert planene våre.
Det som er den store utfordringen nå er finansiering. Vi har budsjettert med ca. 2,4 mill. kr inkludert egeninnsats verdt 700.000 kr. Så langt har vi fått 50.000 kr fra Lions på Strømmen, øremerket transport av skinnemateriell fra Gudbrandsdalen. Mange takk til Lions. Når finansieringen kommer på plass setter vi i gang arbeidet med den formelle byggesøknaden til Skedsmo kommune.

 

 

Saugdøla redaksjon: Svein Olav Arnesen

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 907 39 063

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Send oss en epost hvis du ønsker Saugdøla elektronisk.


 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode