SAGELVAS VENNER           Nr.  4   2016 - årgang 15


Strømmenkvelden

Strømmenkvelden 2016 fant sted på Skedsmo bibliotek i Strømmen mandag 31. oktober. Omkring 300 mennesker var på plass da møtet startet med musikalsk innslag av Skedsmo Voices.
Hovedtema på kulturkvelden var markering av 100 års jubileum for Strømmen og Lillestrøm Skiklubb. En omfattende jubileumsbok ble presentert. I lokalet var det laget en utstilling med skiutstyr, drakter og gamle fotografier.
Utstillingen i biblioteket står der frem til jul.

SaugdølaSaugdølaSaugdøla 

En annen viktig sak på den lokale kulturkvelden var utdeling av Strømlingen. Denne hedersbevisningen gikk i år til Trevar’ns Venner.
Per Johansen, Hans Petter Bunæs Pedersen og Torben Pettersen tok imot statuetten på vegne av Trevar’ns Venner.

Sagelvas Venner gratulerer med en vel fortjent pris til vår samarbeidspartner for bevaring og markedsføring av gammel Strømmen-kultur.
Bildet i midten: Strømlingen original foran MiA- Museene i Akershus.

 

"Oppgradering" tilbake i tid
Ikke alle elementer i Mølleparken har passet helt inn i et miljø preget av 1700-tallet – saga og til dels kverna. I sommer og høst har noe av det moderne stålet blitt erstattet med mer tidsriktige materialer – støpejern, tre og smijern.

Saugdøla

Foto: Svein O. Arnesen

Først ute var rekkverket ved Nedre Mølledam. Det ble satt opp med utgangspunkt i stolper fra den gamle Trevarebrua, årgang 1912.
For mer utførlig beskrivelse av hva som er gjort i Mølleparken henviser vi til annen artikkel på denne siden.

Saugdøla

Foto: Svein O. Arnesen

 

Grill fra Skedsmo kommune

I august fikk vi en hyggelig overraskelse: Skedsmo kommune ved Avdeling Park hadde plassert er flott plategrill i Mølleparken.  
Vi takker Skedsmo kommune for gaven og håper mange besøkende vil ha glede av grillen både sommer og vinter

SaugdølaSaugdøla

Foto: Svein O. Arnesen

 

Mølleparken før det ble Mølleparken

Saugdøla

Slik så det ut omkring 1960 der hvor vi nå har Mølleparken. Kilde: Berit Aabakken

 

Saugdøla

Foto: Svein O. Arnesen

Mølleparken november 2016. Bildet er tatt omtrent på samme plassen som 1960-bildet. I forgrunnen er en snipp av gangveien langs Skjettenveien, til venstre skimtes Strømsveien, bak trærne ser vi konturene av Tårnet – den tidligere sagmesterboligen.

 

Gode gaver til dem som har nesten alt!

Det foreligger en rekke lokalhistoriske bøker som gir innblikk i hvordan det var på Strømmen og omegn i tidligere tider. Noen bøker beskriver generell samfunns-utvikling, mens andre er mer avgrenset og spesifikke i sitt innhold. Den siste tilveksten på boksamlingen er jubileumsboken for Strømmen og Lillestrøm skiklubb 100 år.

Saugdøla

Fram til jul vil det være mulig å få kjøpt de fleste lokalhistoriske bøkene på Skedsmo bibliotek og på Trevar’n, begge steder i Strømmen.
 
Merk deg tidene:
o    Skedsmo bibliotek, torsdager kl. 17-19. Her kan man også se skiutstillingen.
o    Trevar’n, tirsdager kl. 18-20. Omvisning i begge etasjer tilbys.

 

Den stille perioden

I skrivende stund har den første snøen lagt seg i Strømmen og ved Sagelva. Aktivitetene ved elva og for Sagelvas Venner burde ta en velfortjent pause.

De som besøker Mølleparken i tiden fremover vil imidlertid se at deler av saga er dekket med presenning. Bak presenningen pågår det bearbeiding av laftestokker som skal bli bod for søppelkassene på plassen.

Saugdøla

Foto: Svein O. Arnesen

Vi takker alle våre medlemmer – aktive som passive – for støtte i året vi nå legger bak oss. Det har skjedd mye langs elva vår – Den kulturelle skolesekken med 800 elever fra Skedsmo-skolene, Sagelvafestivalen, "besøk" av Karl XII, mange grupper og enkeltpersoner på besøk.
 
Sagelvas Venner ønsker dere alle en rolig og hyggelig vinter, og velkommen tilbake i 2017.

 

Saugdøla redaksjon: Svein Olav Arnesen

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon: 907 39 063

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Send oss en epost hvis du ønsker Saugdøla elektronisk.


 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode