SAGELVAS VENNER           Nr.  3 2016 - årgang 15


Kulturminnedagen

Saugdøla16-3 Foto: Svein Stidal

Søndag 18. september kl. 12-16 arrangeres det Kulturminnedag ved Skedsmo bygdemuseum – Huseby på Skedsmokorset.
Sagelvas venner deltar med bl.a. kornmaling og kaffe på stubbe. Mer informasjon vil komme på nettsider, Facebook samt i lokal presse.

 

Romanserie fra Sagelvamiljøet

Det har en stund vært arbeidet med en historisk romanserie med det gamle miljøet i Sagdalen som ramme. Serien Sagmesterens barn er skrevet av Kristin Skulstad Ålovsrud fra Rælingen, sønnedatter av Håkon Skulstad, tidligere rådmann i Skedsmo.
Sagelvas Venner har bistått med en del historisk stoff og har ellers svart på spørsmål underveis. Illustratøren har vært på befaring langs elva. Bøkene vil ha tegnede forsider med motiv fra miljøet ved Sagelva, alle ulike.Ut over dette er ikke Sagelvas Venner involvert i utgivelsen. Vi synes imidlertid at det er positivt at det gamle sagmiljøet blir hentet fram på en måte som vi tror mange vil sette pris på å kunne bli bedre kjent med.
Første bok lanseres 26. september på Litteraturhuset i Oslo. Vi har takket ja til å få og dele ut en del gratis eksemplarer av første bok i vår nære krets. For nærmere informasjon, se vårt nettsted og Facebook mot slutten av september.

Saugdøla16-3

 

Strømmenkvelden

Strømmenkvelden 2016 finner sted på Skedsmo bibliotek i Strømmen mandag 31. oktober kl. 1900.
Hovedtema er markering av 100 års jubileum for Strømmen og Lillestrøm Skiklubb. Det vil bli presentert en omfattende jubileumsbok, vist skiutstyr, drakter og gamle foto. I tillegg blir musikalsk innslag og utdeling av årets Strømling.
Bak årets Strømmenkveld står Strømmen og Lillestrøm Skiklubb, Strømmen vel, Skedsmo bibliotek og Sagelvas Venner.

4000 holdeplasser i Oslo og Akershus

I 2015 inviterte Ruter# reisende til å anbefale steder å besøke med kollektivtransport i Oslo og Akershus.
Mer enn 4000 steder ble foreslått. 370 av de beste tipsene er samlet i en bok som Ruter# deler ut gratis, bl.a. på Jernbanetorget i Oslo. Blant de utvalgte stedene er Strømmen stasjon og Sagdalen med Mølleparken, anbefalt og beskrevet av Ragnar Halgunset og Steinar Bunæs. Se også 4000holdeplasser.no

Saugdøla16-3

 

Sagelvafestivalen

Sagelvafestivalen ble gjennomført på tradisjonell vis fredag 24. mai. I Mølle-parken var det saging av plank, maling av korn, salg av vafler og stubbkaffe samt informasjon om våre aktiviteter. I tillegg var det mange andre flotte bidrag: Skedsmo historielag, Husflidslagene i Skedsmo og Lørenskog, Sentrumkirken Brass, Lillestrøm Trekkspillklubb og sangduoen Stein Idar Stokke og Arve Lund, Huseby gårds venner med vassgraut og flatbrød laget på steinmalt mjøl fra Mølleparken.
For de yngre var Sentrumkirkens speidergruppe populære med sin elveoversetting og steking av pinnebrød.

Saugdøla16-3Saugdøla16-3

Flere hundre mennesker var innom i kortere eller lengere tid. Tilbakemeldingene var mange og hyggelige.
Vi sitter med et bestemt inntrykk av at de besøkende hadde en hyggelig kveld i Mølleparken. I tillegg var været nesten ideelt med kun noen få regndråper, behagelig temperatur og lite mygg.

Saugdøla16-3Saugdøla16-3 Foto: Svein O. Arnesen

 

Sommeråpent

Fra juni måned har vi hatt åpen sag og kvern de fleste søndager og noen onsdager. Saga har dessverre hatt en periode med stans grunnet vedlikehold på vasshjulet. Det har vært bra besøk i Mølleparken med mange interesserte personer fra nesten alle verdensdeler.

 

Strømmenvandringen

Torsdag 18. august gjennomførte vi Strømmenvandringen. Nærmere 50 personer møtte opp i Skedsmo bibliotek.
  Før vi startet på en ca. to timer historietur gjennom Strømmen ble det foretatt en ny avduking av modellen av Strømmensaga. Sagmodellen blir stående i biblioteket frem mot jul.
  Vandringen gikk gjennom Strømmen sentrum, forbi Sagdalen skole, rundt Strømmen kirke, innom Stalsberg Nordre hvor Karl XII innlosjerte seg i 1716, over jernbanen og Sagelva, opp Sagdalsveien med avslutning i Stasjonsparken.

Saugdøla16-3 Foto: Svein O. Arnesen

 

Flomskader og reparasjoner

I løpet av sommeren er det gjort omfattende utbedringer i Mølleparken etter flomødeleggelsene høsten 2015.
Det er støpt ny mur som en forsterkning av Nedre Mølledam.
Over vasshjulet er det bygget tak som vil beskytte mot regnvann og snø.
Mellom Strømmensaga og Strømmenkverna er det bygget en solid steinmur for å hindre utgraving av terrenget.

Saugdøla16-3

Saugdøla16-3

Saugdøla16-3

Foto: Svein O. Arnesen


Husk å bli grasrotgiver!


 

Saugdøla redaksjon: Svein O. Arnesen

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Send oss en epost hvis du ønsker Saugdøla elektronisk.

 


 

 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode