SAGELVAS VENNER           Nr.  2 2016 - årgang 15


Sagelvafestivalen

Sagelvafestivalen blir i år arrangert for fjerde gang – fredag 24. juni.
Som tidligere år er det mange arrangementssteder med varierte tilbud – sang, musikk, leker, husflidsprodukter og salg av forskjellige typer mat og drikke. Fra Stasjonsparken til Mølleparken er det seks stasjoner. Aktivitetene vil foregå mellom kl. 16 og 21. For flere detaljer vises det til festivalens nettsted sagelvafestivalen.no, Facebook, VelNytt og annonser i lokalpresse.
I Mølleparken starter vi kl. 1630 med saging av plank og maling av korn. Deretter får vi besøk av Sentrumkirken Brass, Lillestrøm Trekkspillklubb og sangduoen Stein Idar Stokke og Arve Lund. I tillegg har vi mange andre tilbud. Se program på vårt nettsted sagelvasvenner.org og Facebook.

Saugdøla-16-2

 

Andre arrangementer

Sommeråpent

Fra juni måned vil vi ha åpen sag og kvern de fleste søndager og noen onsdager. Det vil være personer til stede som kan gi informasjon og forklare virkemåte for sag og kvern. De fleste Sommeråpent-dagene vil vi kjøre kverna. Saga må gjennom et omfattende vedlikehold i løpet av sommeren. Av den grunn vil saga ha stans en periode etter Sagelvafestivalen. Mer om Sommeråpent vil stå på oppslagstavlen i Mølleparken.

Strømmenvandring

Torsdag 18. august vil det bli arrangert en Strømmenvandring. Vandringen starter ved Skedsmo bibliotek i Strømmen kl. 18 og vil vare cirka to timer. Vi kommer blant annet til å besøke eiendommen Stalsberg Nordre hvor Karl XII tok seg til rette med innkvartering i 1716. Ellers vil Alf Stefferud og Steinar Bunæs fortelle om bosetting, industri og aktiviteter ved elva gjennom flere hundre år.

 
Kulturminnedagen

Søndag 18. september vil det blir arrangert Kulturminnedag på Huseby gård på Skedsmokorset. Sagelvas venner vil delta med bl.a. kornmaling og kaffe på stubbe. Mer informasjon vil komme på våre og andres nettsider samt i lokal presse.

Den Kulturelle Skolesekken (DKS)


Mølleparkens årvisse besøk av åttende klassetrinn i Skedsmo kommune fant sted i perioden 19. - 26. mai. Nærmere 800 elever ankom Mølleparken i veteranbuss. Været var veldig vekslende, men hindret ikke elevene i å følge interessert med i demonstrasjon av sag og kvern.

Saugdøla-16-2

DKS ble gjennomført i samarbeid med MiA (tidligere Akershusmuseet) og kommunens skolekontor.

Vi retter en stor takk til alle medarbeiderne i Sagelvas Venner som bidro til at DKS-arrangementet i år ble en stor suksess, noe det også har vært tidligere år.

Saugdøla-16-2Saugdøla-16-2

Interesserte elever følger med på kvernas virkemåte og saging av plank. Foto Svein O. Arnesen

 

Flomskader og reparasjoner

I dagene 3. - 4. september 2015 gikk Sagelva kjempestor. Til tross for at vi så sent som i juni forhøyet Nedre Mølledam med 30 cm fant elva seg et nytt leie, noe som medførte at 10-15 kubikkmeter stein og pukk ble feid ut i elva. Nå er det meste reparert – dels i regi av Skedsmo kommune og dels med våre driftige og kyndige mannskaper.

I månedskiftet mai/juni arbeides det med å sett opp et nytt rekkverk på Nedre Mølledam, ved vanninntaket til saga – Egil Johnsbråten og Trygve Fledsberg tilpasser gamle stolper for ny bruk. Stolpene har tidligere stått på Trevarebrua og er laget i 1912.  Stolpene bindes sammen med horisontale stålstenger gitt som gave fra stålgrossisten Tibnor.

Saugdøla-16-2

Foto: Svein O. Arnesen og Erik Johnsbråten

 

Dugnader

Med god innsats fra medlemmene ble det i april gjennomført dugnader med rydding langs elva og i Mølleparken. En stor takk til dugnadsleder Hans-Petter B. Pedersen og alle fremmøtte arbeidsfolk.

Etterlysning

Som de fleste frivillige organisasjoner er vi avhengig av personer som er opptatt av lokalmiljøet. Mølleparken og øvrige tilbud langs elva er der takket være mange personers innsats over lang tid. Vi er glad og takknemlig for de som har vært og er aktive i vår organisasjon.
Men, vi trenger flere personer til å vedlikeholde anleggene våre, til å hjelpe til ved arrangementer og besøk, til å komme med gode ideer og bidra til videre utvikling av det som allerede finnes. Og, vi trenger flere medlemmer som gir oss støtte i det arbeidet som gjøres. Gi informasjon om oss til din familie, dine naboer, dine arbeidskolleger. Bruk gjerne lokal presse og fortell om det du opplever langs elva.

Saugdøla-16-2

Støtte

Mange foreninger får inntekter gjennom Grasrotandelen, en tilskuddsordning for bl.a. frivillige organisasjoner slik som Sagelvas Venner. Ordningen administreres av Norsk Tipping. Inntil 5 % av spillinnsatsen kan man gi til en organisasjon - og det uten at det går ut over innsats, premie eller vinnersjanse.

Bli grasrotgiver til Sagelvas Venner hos din kommisjonær eller det spillsystemet du bruker på nett eller mobil.

Fisk i Sagelva

Mange har nok drømt om å kunne hente gratis middagsmat i Sagelva, slik man gjorde i gamle dager.
Siste søndag i mai ble en fisker observert i vannkanten mellom Øvre og Nedre Mølledam. Alle vannhull ble testet med markstanga.
Resultatet vises på bildet av fiskeren som ønsket å være anonym. Tidligere hadde han også fått fangst i elva.

Hvis det er flere som får fisk i Sagelva tar vi gjerne imot bilde og nærmere informasjon om fiskeren, agnet, stedet og opplevelsen.
Skitt fiske!!

Saugdøla-16-2

Foto: Svein O. Arnesen

 

Medlemstall:

Per 23.05.2016 hadde Sagelvas Venner 392 medlemmer, herav 15 bedrifter/lag. Vi har god plass i vårt medlemsregister.


Sagelvas Venner ønsker alle våre medlemmer og brukere av tilbudene ved Sagelva en god sommer.


 

Saugdøla redaksjon: Svein O. Arnesen

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Ønsker du Saugdøla elektronisk? Ta kontakt!

 


 

 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode