SAGELVAS VENNER           Nr.  4  2015 - årgang 14


Takk for i år

Vi la opp til et år med mye innhold, og det har det blitt. Men flommen i september var noe vi ikke hadde planlagt. Det var leit å måtte avlyse bestilte sagdemonstrasjoner, men heldigvis kunne kverna opereres som vanlig. Flommen ga oss en god del ekstra jobb med rydding og reparasjoner, men heldigvis møter vi stor forståelse i kommunen. Idet Saugdøla går i trykken starter omfattende reparasjonsarbeider som beregnes å være ferdig i løpet av november. Dermed kan vi belage oss på en 2016-sesong med fullt program både på sag og kvern.

Saugdøla-15-4

Sagelva var villere og vakrere enn noen gang, og folk strømmet til fra fjern og nær for å se og fotografere.                   Foto Per Høstland

 

SAGSTIEN VIDEREFØRES MOT SKJÆRVA


Vi er nå orientert om at Hovedutvalget for kultur, miljø og landbruk har vedtatt at det iverksettes detaljprosjektering basert på et forprosjekt fra 2009. Det vises til at det også pågår en annen utredning i området. Ved videre fremføring av turvei, skal det vurderes å legge kryssing under Skjettenbrua, og bru over Skjærvagapet.

 

FLOMSKADENE I SEPTEMBER

Saugdøla-15-4

Kommunen var kjapt ute med nødvendig sperremateriell.  Foto Steinar Bunæs

 

 Saugdøla-15-4

Under et av sagfundamentene er pukken delvis vasket ut, midlertidige støtter sikrer mot ytterligere skader. I tillegg viste det seg at Mølledammen fra rundt 1950 hadde sprunget lekk, noe som innebærer en krevende reparasjonsprosess. Midt oppe i elendigheten må vi se det positive i at vi får større rom for redskaper etc. Det blir dessuten bedre forbindelse mellom saga og lukespillet på Nedre Mølledam.              Foto Steinar Bunæs.

 

STRØMMENKVELDEN FOR 10. GANG PÅ RAD


Mer enn 200 deltok på Strømmenkvelden 2015 i biblioteket 26. oktober.

Saugdøla-15-4

Grethe Opperud fikk opp stemningen med Tor Haugens stubber og vers.
Ken Dahle sang Turid Lisbeth Nygårds viser om Strømmen og Sagelva, og
Ragnar Halgunset og Steinar Bunæs lanserte årets bok – Strømmenkverna.
Alf Stefferud viste deretter bilder av gammelt og nytt i Strømmen sentrum.
Årets Strømling ble Ronny Østnes for fine fotografiske arbeider om stedet.

 

Saugdøla-15-4

En egen utstilling av samtlige lanserte bøker gjennom ti år blir stående i biblioteket en tid framover. Her er oversikten som inngår i presentasjonen.

 

ÅRETS JULEGAVE TIL SLEKT OG VENNER:

Saugdøla-15-4

 

Prosjekt Strømmen sidebane – Sagelvas Venner


En prosjektgruppe er i gang med et spennende prosjekt til minne om Norges første industrispor fra 1852. Tanken er å plassere en eller to godsvogner på en skinnestump i forlengelsen av restene etter brua for sidesporet over Sagelva, rett ved brukaret for hovedjernbanen. Gruppen har nylig orientert administrasjonen i Skedsmo kommune, og ble da bedt om å sende inn et forprosjekt til formell behandling. Fortsettelse følger!Sagstiens opparbeidelse på Parkodden og forbi Sagbruksveien


Avdelingssjef Thor Sandness opplyser at kommunen nå behandler Thons søknad for opparbeidelse av grøntanleggene langs Sagelva på Parkodden. Det vil da bli stilt krav om at Sagstien skal bli ført under brua i Sagbruksveien, noe Sagelvas Venner anser som en selvfølge.Medlemskontingent for 2016


Vi vil heretter vedlegge faktura/innbetalingsblankett i første nummer av Saugdøla på nyåret, med betalingsfrist før årsmøtet.


 

Saugdøla redaksjon: Steinar Bunæs

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Ønsker du Saugdøla elektronisk? Ta kontakt!

 


 

 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode