SAGELVAS VENNER           Nr. 4  2014 - årgang 13


ET TRAVELT ÅR GÅR MOT SLUTTEN

Ved Sagelva har vi som regel størst aktivitet før sommerferien.
Slik så det også ut i år, med kvernåpningen i mai som det første og største.
Dette året skulle det vise seg at også ettersommeren ble ganske så hektisk. Sagmesterdagen i august var en ny og positiv erfaring, og det samme var septembervandringen fra Lørenskog stasjon til Mølleparken.
I oktober fikk vi så det hyggelige innslaget med Skjetten skoles digitale natursti langs Sagelva under paraplyen Microsoft Mentor School.
Til slutt kom Strømmenkvelden med teaterstykke og sagmesterinnslag da Eidsvoldsmannen Peter Blankenborg Prydtz avla rapport for sognepresten.

Saugdøla-14-4

Rast ved Lørenskog Hus under vandringen i september.   Foto Svein O. Arnesen.

 

 

Strømmenkvernas første driftssesong

Kverna har gått jevnt og trutt hele sommeren, og mange har vært innom siden åpningen i mai. I tillegg til 800 elever har mange grupper vært på besøk. En forsøksordning med vakthold noen timer på søndager slo godt an – det er slett ikke få som legger turen til Sagstien og titter innom. Kverna kan kjøres av én mann, det betyr at flere kan få se den i drift.
I alt er det produsert 50 kg byggmjøl som til nå er gitt bort til besøkende, men neste år selger vi kanskje mjølposer som suvenir fra Strømmenkverna.

 

Vandretur fra Lørenskog til Mølleparken

Lørdag 20. september inviterte Sagelvas Venner til langtur fra Lørenskog stasjon til Mølleparken. For mange startet turen i tåke på Strømmen stasjon før de tok toget til Lørenskog. Der sluttet en gruppe fra Lørenskog historielag seg til, og i alt var 35 med på ferden. Første del gikk på den nye Poststien langs Langvannets vestside, derfra videre langs Fjellhamarelva og Sagelva. Ved turens endepunkt fikk deltakerne oppleve både kvern og sag i full drift. Turledere var Alf Stefferud og Svein Olav Arnesen.

 

Strømmenkveld med variert innhold

I forbindelse med 200 års jubileet for Norges grunnlov hadde Trine Grønn Iversen skrevet et teaterstykke hvor Eidsvoldsmannen Peter Blankenborg Prydtz rapporterte om resultatene fra Riksforsamlingen til sognepresten i Skedsmo. Under samtalen kom en sagmester innom for å melde en nyfødt sønn til dåp, og han hadde mye å si om forholdene i Sagdalen samtidig.
Andre innslag var Skedsmo viseklubb som markerte Prøysen-året, men som også hadde Strømmesanger på repertoaret. Alf Stefferud presenterte årets nye hefte Sagmesterboligene i Strømmen om de mange sagmesterboligene som nå er registrert og beskrevet. Kvelden ble avsluttet med at Strømmen Vel tildelte årets Strømling til familien Nygren for omfattende og langvarig innsats for Strømmen IF – særlig for aktiviteter knyttet til fotball på Strømmen.

Saugdøla-14-4

Fra venstre: Per Nygren, Maria Muri Nygren, Marianne Muri Nygren og Magnus Muri Nygren.    Foto Svein O. Arnesen.

 

Rekordstokk på saga

I september ble det satt ny rekord på Strømmensaga. Det var en skikkelig rugg av en furustokk fra Skilleveien på Strømmen som måtte til pers. Diameteren var hele 60 cm og vekten var over 500 kg. Materialene ligger nå til tørk, og neste år skal stokken gi nye benker til Mølleparken.

Saugdøla-14-4

Foto Svein O. Arnesen

 

Skjetten skoles digitale natursti

10. oktober var en stor dag for både Skjetten skole og Sagelvas Venner. Da var alt klart for markeringen av nesten ett års samarbeid om å bruke Sagelva som objekt for digital læring. Elevene har laget en digital natursti der alle som ønsker det kan gå langs Sagelva i Strømmen og lære om historien og livet der ved hjelp av QR-koder og en mobiltelefon. Elevene har benyttet animasjonsfilmer, bilder, lydopptak og tatt opp intervjuer. Været var ikke det beste, men stemningen sto i taket da ordfører Ole Jacob Flæten foretok den høytidelige åpningen. NRK Østlandssendingen gjorde opptak som ble sendt samme kveld, og avisene brakte store reportasjer.

Saugdøla-14-4

Elevene hadde innøvd et flott dansenummer.         Foto Torben Pettersen

 

Museumsplaner

Det arbeides nå med planer både for et fløtningsmuseum i Fetsund og et sagbruksmuseum for Skedsmo i Lillestrøm. Sagelvas Venner er orientert om begge, og vi følger spent den videre diskusjonen. Vi kommer selvsagt tilbake så snart det foreligger noe konkret.

 

Gave til Strømmensaga

På Sagmesterdagen mottok Sagelvas Venner en barkespade av Hans Ullern. Den har blitt brukt i hans barndomshjem i Tinn i Telemark, og er antagelig laget i begynnelsen av 1900-tallet, for hånd. Vi takker hjertelig, og lover å ta godt vare på den i våre samlinger.

Foto: Steinar Bunæs

 

Lys på Sagstien

Vi har nok en gang etterlyst belysning på Sagstien, Møllefossen og støpegrismonumentet. Svaret er at det meste er klart, men at det er problemer med tilførselsledninger. Siste utvikling er at den øvre delen nå har fått strøm via et midlertidig opplegg, men det ventes fortsatt på at armaturene til støpegrismonumentet skal bli levert. Vi følger opp videre.

 

Medlemskontingent for 2015 

Vedlagt følger giroblankett for innbetaling av kontingenten for 2015. Kontingenten er kr. 100.- for personer og kr. 300.- for lag og bedrifter.
Om du betaler over nettbank: Husk å påføre navn og medlemsnummer.
Medlemmer som skylder for 2014 får påført dette på giroen.

 

Saugdøla redaksjon: Steinar Bunæs

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bankkonto nr.: 1310 16 74015

Ønsker du Saugdøla elektronisk? Ta kontakt!

 


 

 

Vannføringen i Sagelva

Trykk på grafen for å se vannføringen for siste periode